2012 m. lapkričio 18 d., sekmadienis

Scanorama: Karališka istorija "Karališkame romane"


N.Arcel "Karališkas romanas", 2012

  Puikus pasirinkimas šeštadienio popietei - Scanoramos filmas "Karališkas romanas" (režisierius Nikolaj Arcel, 2012, plačiau čia). Istorija visada intriguoja ir kelia abejones.

  Šį filmą Danija pristato „Oskarams“. Filmas taip pat dalyvavo Berlyno kino festivalio konkursinėje programoje, apdovanotas „Sidabriniu lokiu“ geriausio aktoriaus ir geriausio scenarijaus kategorijose; pristatytas Europos kino apdovanojimams.

„Karališkas romanas“ pagrįstas bene dramatiškiausiais įvykiais Danijos ir visos Europos istorijoje. Kai pristatinėjau filmą užsienio investuotojams, žmonės netikėjo, kad istorija tikra ir kad iš tiesų vyko XVIII amžiaus pabaigoje. Filme nenorėjome „rodyti“ istorijos, apsiriboti tik oficialiais įvykiais, gražiomis suknelėmis ir šukuosenomis ar maisto serviravimo detalėmis. Norėjome, kad žiūrovas patirtų istoriją jos personažų akimis“, – sako režisierius N. Arcel.

   Aukštuomenės gyvenimo vingiai - turtai ir skurdas, draugystė ir melas, pasitikėjimas, intrigos ir išdavystė, aklas valdžios troškimas - puikiai atspindėta "Karališkame romane". Užburia ir puikūs gamtos peizažai, įspūdingi kostiumai, filmo trukmė neprailgsta (128 min), tačiau labiausiai paliečia asmeniškumas ir jausmų audra - istorija tikra (istorija plačiau čia).

  Apgalvojant šį fimą man iškyla prieš akis karalienės Elžbietos ir Marijos Stiuart istorijos - vis dėl to, kokie stiprūs turėjo būti šie žmonės, kad išgyventų patys ir dar gebėtų tinkamai valdyti! Žinote, džiaugiuosi, kad esu paprastas žmogus, kurio žingsnio neseka ir nereguliuoja jokie rūmai, turiu savo mylimą šeimą, vaikų iš manęs niekas neatims ir nepasiųs ant ešafoto ar į vienuolyną..

  Beje, šio filmo papildomas seansas bus pirmadienį, lapkričio 19 d.  20 val., plačiau čia.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą