2012 m. liepos 2 d., pirmadienis

4 racionalūs požiūriai: vertybių kaita


Keturi mitai apie gamtą. Šaltinis: Adams, 2001, p. 49 ir Hoogstra, Schanz, 2007


  Keturi mitai apie gamtą, apimantys įvairias jos būsenas: nuo prognozuojamos, dosnios (palanki gamta) iki neprognozuojamos, pasiduodančios likimui "Kas bus, tebūnie" (kaprizinga gamta), apjungti su žmogiškosios prigimties tipologija (Schwartz ir Thompson, 1992; Adams, 2001): fatalistas, hierarchistas, individualistas ir egalitaristas: nuo labai organizuoto (individualistas) iki minimaliai kontroliuojančio savo gyvenimą žmogaus (fatalistas), pateikia svarstymams keturis racionalius požiūrius.

 Mišri tipologija yra Kultūrinės teorijos pagrindas, tačiau kaip ir visos teorijos, šis skaidymas kelia daug ginčų ir diskusijų, nes tokios rūšies tipologija yra sunkiai kiekybiškai įvertinama.

 Toks grupavimas primena Beck ir rizikos visuomenės refleksiją. Pomodernusis procesas išlaisvina individualizacijos užuomazgas bet kurio tipo asmenyje ir tokiu būdu yra suformuojamas siekis išvengti blogio, todėl, galima teigti, kad mitai apie gamtą yra pritaikyti visai šiuolaikinei visuomenei ir įtakojo vertybių perkainojimą.


  Daugiau apie rizikas Plural Rationalities and ERM


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą