2012 m. balandžio 23 d., pirmadienis

Neišreikštos žinios: ar pastebime jas?



  Man galvoje vis skamba jau nusibosti spėjęs studijų laikų žinių apibrėžimas, kuris teigia, kad "žinios yra organizuota informacija žmonių galvose". Kiekvieno mūsų žinių samprata yra skirtinga, kylanti iš turimos patirties. Kad ir kokia ta patirtis bebūtų, už žinių organizavimą, pritaikymą ir sprendimų priėmimą įvairiose situacijose esame atsakingi tik mes patys, t.y. norint panaudoti turimas meta žinias (angl. meta knowledge), reikia turėti tam tinkamus įgūdžius ir pastebėti nepastebimus dalykus. Verta atkreipti dėmesį į tai, kad organizuotumas - taip pat individuali asmeninė savybė, beje, lemianti didelius vidinius ir išorinius laimėjimus.





  Įdomi neišreikštų (taktinių) žinių interpretacija, kurią rastume konceptualiosios kompetencijos plotmėje. Sisteminis mąstymas ir gebėjimas modeliuoti situacijų scenarijus formuojamas per nuolatinį mokymąsi ir patirtį. Šiuolaikinis rizikų valdymo požiūris neišreikštas žinias "saugo" žinių darbuotojų žinių bazėse. Neišreikštos žinios pastebimos per socializacijos procesus ir komunikacijos atvirumą. Tačiau esminė prielaida yra ta, kad, jei žinios pastebimos, nebūtinai reiškia, kad jos bus (tinkamai) panaudotos. 

  Iš to seka paprasta išvada - pastebėkime mažus/nepastebimus dalykus (neišreikštas žinias) ir socialiniai dialogai taps daug paprastesni ir atviresni - išvengsime nesusipratimų.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą